Spanjaarden van Den Briel 
0c932dc4-9a65-4e27-a158-43074eaa6691
0c932dc4-9a65-4e27-a158-43074eaa6691
Spanjaarden VS Geuzen -77
Spanjaarden VS Geuzen -77
image0_1
image0_1

 

De uitleg vanuit Spaans gezichtspunt:

Om een ieder toch nog een beetje het idee te geven dat die geuzen dapper waren en in een ongelooflijk gevecht de stad veroverden, spelen we elke 1 april het spel om de sleutel van de stad.

 

’s Ochtends inspecteert het Spaanse leger de taveernen en int zij hier en daar de Tiende Penning. Het leger bestaat uit zo’n 35 soldaten met daarbij het gevolg (man of 25)

Dit gevolg bestaat uit nonnen, monniken, edelen, hoeren en viswijven. Wij sjouwen met het hele spul door Den Briel, zijn bij de opening van het spel op de markt, brengen een kort bezoekje aan de Catharijne kerk, doen nog wat kroegjes aan en gaan vervolgens lunchen bij ons kampenement.

’s Middags spelen die geuzen dat ze aankomen op de Veerweg en ja, dan spelen wij maar mee. Eenmaal aan land snellen wij naar de Langepoort en spijkeren deze dicht om die geuzen hun lolletje te geven. Zij rammeien dat ding en hakken ons in de pan (uiteraard door ons gespeeld!)

Daarna nemen zo ons gevangen en sleuren ze ons via de Langestraat en de Voorstraat naar het monument aan het einde van de Dijkstraat. Aldaar vindt de overgave van de stad plaats en hangen ze onze commandant op. ’s Avonds gaan we lekker eten en feesten we nog wat na.


 De 'historisch meer verantwoorde versie van de inname kun u hier vinden.