Dos Santos design 2016

 

Het Spel

 

Het leger

Om een ieder toch nog een beetje het idee te geven dat die geuzen dapper waren en in een ongelooflijk gevecht de stad veroverden, spelen we elke 1 april het spel om de sleutel van de stad. ‘s Ochtends inspecteert het Spaanse leger de taveernen en int zij hier en daar de Tiende Penning. Het leger bestaat uit zo’n 35 soldaten met daarbij het gevolg (man of 25) Dit gevolg bestaat uit nonnen,monniken, edelen, hoeren en viswijven. Wij sjouwen met het hele spul door Den Briel, zijn bij de opening van het spel op de markt, brengen een kort bezoekje aan de Catharijne kerk, doen nog wat kroegjes aan en gaan vervolgens lunchen bij ons kampenement. ‘s Middags spelen die geuzen dat ze aankomen op de Veerweg en ja, dan spelen wij maar mee. Eenmaal aan land snellen wij naar de Langepoort en spijkeren deze dicht om die geuzen hun lolletje te geven. Zij rammeien dat ding en hakken ons in de pan (uiteraard door ons gespeeld!) Daarna nemen zo ons gevangen en sleuren ze ons via de Langestraat en de Voorstraat naar het monument aan het einde van de Dijkstraat. Aldaar vindt de overgave van de stad plaats en hangen ze onze commandant op. ’s Avonds gaan we lekker eten en feesten we nog wat na…..

 

De tent

In 2011 heeft het Spaanse leger & haar gevolg een nieuwe uitvalsbasis in gebruik genomen in de vorm van een eigen tent.

Via diverse acties kon er een prachtige exemplaar (in oud Spaans rood & geel) worden aangeschaft waar we de komende jaren een hoop plezier van gaan hebben. De eerste viering was meteen een succes. Een prachtig historisch Spaans plaatje, met ruimte voor een ieder, waar de hele dag mensen te vinden waren (met dank aan het shanty-koor) en waar zowel de lunch als het diner werden genuttigd. Ook de komende vieringen zal er worden getracht een mooie plek voor de historische tent te vinden.

 Kijk hier voor een filmpje van het Shanty-koor in actie in de tent!

Het Spaanse leger is (nog) heer en meester op de ochtend van 1 april in Den Briel! We sjouwen de hele stad door met ons trouwe gevolg en zorgen voor ‘bescherming’. In elke kroeg die we induiken schalt “Viva Espana” of “Jan Klaassen was trompetter” en gaat het dak er af. Dat we in de middag even moeten verliezen van dat geteisem, nemen we graag op de koop toe. Verliezen is goed voor je ego en je komt er alleen maar sterker uit!